İletişim

Bestekar Yusuf Nalkesen Sk. No 14 Limoncuoğlu Ap. Kat:2 D:4 Bostanlı Karşıyaka/İzmir (Bravo Pastanesi Üstü)

0535 936 15 77

opdrmuratozbay@hotmail.com

İletişim Formu


Kontakt Lens

Kontakt lensler miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve presbiyopi gibi görme kusurlarının düzeltilmesinde, göz renginin değiştirilmesinde ya da bazı kornea hastalıklarında kullanılmaktadır.

Miyopi uzağı, hipermetropi yakını net görememektir. Astigmatizma göze gelen ışığın retinada birden çok noktaya düşmesine bağlı olarak çarpık ve kırık görmektir. Astigmatizma kornea (gözün renkli kısmının önünde bulunan şeffaf tabaka) veya gözün içindeki doğal lense bağlı olabilir. Presbiyopi ise 40 yaşından sonra uyum yeteneğinde azalmaya bağlı olarak oluşan yakını görme problemidir.

Kontakt lenslerin en sık kullanım alanı kırma kusurlarının düzeltilmesi olsa da göz rengini değiştirmek üzere kozmetik amaçlı veya kornea yaralanmalarında tedavi amaçlı da kullanılabilmektedir. Bu kullanım alanları için farklı özellikte kontakt lensler geliştirilmiştir.

Hastanın ihtiyacına yönelik olarak detaylı bir göz muayenesi sonucu doğru kontakt lens reçete edilir.

Kontakt lens Seçmeden Önce Doktor Muayenesi Gerekir

Kontakt lens seçimi göz doktorunun göz muayenesi ile mümkündür. Hastanın kontakt lens kullanımı için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Muayene ile kullanılacak lens tipi, derecesi, taban eğrisi ve lensin çapı belirlenir.

Lens uygulaması ilk defa kontakt lens kullanacak kişiyle birlikte yapılır ve göz hekimi lensin hareketini, dengesini ve görme keskinliğini değerlendirir. Denenen lens göze uygun ise herhangi bir değişiklik yapılması gerekmez ve hasta reçete edilen kontakt lensini alıp kullanabilir.

Lensin Nasıl Takılacağı Doktorunuz Tarafından Gösterilir

İlk defa lens kullanan hastalara lensin nasıl takılıp çıkarılacağı ve aylık kullanılabilen lenslerin nasıl muhafaza edileceği, lens solüsyonları ve saklama kapları ile ilgili bilgiler verilir. Günlük kullanım lenslerde ise lens gözden çıkarıldıktan sonra atıldığı için muhafaza etmeye gerek yoktur.

Kontakt Lens Tipleri ve Kullanım Alanları

Sferik Kontakt lens: Astigmat düzeltme özelliği olmayan, miyopi veya hipermetropi gibi kırma kusurlarını düzelten kontakt lens

Torik Kontakt lens: Astigmatik kırma kusurunu düzeltme özelliği olan kontakt lens

Multifokal Kontakt lens: Kırk yaşından sonra ortaya çıkan yakını görme problemini düzelten yumuşak kontakt lens

Gaz geçirgen Kontakt lens: Korneaya bağlı yüksek astigmatizma veya keratokonus (korneanın ilerleyici şekilde inceldiği ve öne doğru sivrileştiği hastalığı) gibi durumlarda kullanılan sert lens

Hibrid Kontakt lens: Korneaya bağlı yüksek astigmatizma veya keratokonus hastalığında kullanılan, merkezi sert malzemeden, çevresi yumuşak malzemeden yapılmış lens

Renkli Kontakt lens: Takıldığında göz rengini kozmetik olarak değiştiren yumuşak kontakt lens

Terapötik Kontakt lens: Kornea yüzeyindeki yaraları tedavi etmede kullanılan yumuşak kontakt lens

Kontakt Lenslerin Özellikleri

Gözlüklere göre daha geniş bir görüş alanı sağlar.

Kenar görüntüsünü engelleyecek çerçevesi yoktur.

Gözlükten daha iyi derinlik algılamasını sağlar.

Doğal bir dış görünüş sağlar.

Gözlük kullanımında yaşanan ıslanma, buğulanma, çerçeve temasına bağlı ağrı gibi zorluklar yaşanmaz.

Kozmetik amaçlı göz renklerini değiştirmek kişiler renkli lens kullanabilir.

Spor gibi hareketli faaliyetlerde pratik ve güvenli kullanım sağlarlar.

Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Göze uygun olan lens, iyi ortalanmış şekilde durur. Gözyaşının dolaşımı için lens hafif hareket etmelidir.

Kontakt lens takıldıktan sonra kullanıcı net ve rahat görmeli, lensin varlığını hissetmemelidir. Göz kırpma sonrası kişinin görüşü değişmemelidir.

Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ne kadar aylık kullanılabilen kontakt lensler de olsa kontakt lensler ile uyunmaması önerilmektedir.

Kontakt lens ile denize ya da havuza girmek sakıncalıdır. Unutulmamalıdır ki kontakt lens yanlış kullanılırsa mikropların korneaya tutunmasına ve çok ciddi göz enfeksiyonlarına sebep olabilir.

Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık veya batma hissi oluşursa, kullanıcı hemen lensi çıkartıp doktora başvurulmalıdır.